Avui obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Omeprazol versus Vit B12

Temps de lectura 1 min.
Omeprazol versus Vit B12

17 Setembre 2015

Ha tornat el dubte sobre la efectivitat-risc de l'omeprazol, torna a ser tema de consulta al taulell de la farmàcia.

L'omeprazol és un medicament que tothom associa a protector gàstric però realment és un inhibidor de la bomba de protons, és a dir, disminueix la producció d'àcid que fa el nostre estòmac. El fet de que hagi baixat tant de preu, la freqüència d'ús d'aquest medicament i la seva associació a protector gàstric fan que se'n faci un ús indegut i indiscriminat, no sempre recomanat per un metge.

OMEPRAZOL

La indicació de l'omeprazol i altres inhibidors de la bomba de protons és per tractar malalties com el reflux, la úlcera gastro duodenal, per evitar hemorràgies digestives, perforacions gastroduodenals, esòfag de barret,... I com a tractament de totes questes malalties és molt efectiu essent molt més alt el benefici que el risc que té.

Com a medicament que és, és important saber que va molt bé però que com tots els medicaments té efectes secundaris. Tots els inhibidors de la bomba de protons són segurs i tenen una elevada efectivitat.

Que un consum elevat pogués produir un possible dèficit de vit B12 ja es coneixia als inicis de la comercialització del medicament però el benefici que s'obté per al tractament de les malalties és superior al risc. De fet es va publicar un artícle al Journal of the American Medical Association on es deia que els estudis fets no reflectien una evidència molt clara entre el dèficit de vit B12 i el consum d'omeprazol.

Per què és important aquesta vitamina?

És important per la producció dels glòbuls vermells i també intervé en el manteniment del sistema nerviós. Aquesta vitamina necessita un medi àcid per absorbir-se, si inhibim la producció d'àcid del nostre estómac dificultem la seva absorció.

El seu dèficit produeix demència a llarg plaç, però hi ha símptomes previs que indiquen que potser cal reajustar el tractament, no ve la demència de cop. Els principals símptomes serien anèmia, formigueig a braços i cames

Si us tracteu amb omeprazol o qualsevol altre inhibidor de la bomba de protons no deixeu el tractament, consulteu amb el vostre metge abans de fer-ho per què sigui ell qui valori si heu de deixar, canviar o complementar el tractament que rebeu.

Si voleu més informació  http://www.saludigestivo.es/es/enfermedades-digestivas/general/omeprazol-y-deficit-de-vitamina-b12.php