Avui obert: 09:00-13:30
Demà tancat

Rascades i ferides, com curar-les

Temps de lectura 4 min.
Rascades i ferides, com curar-les

25 Juny 2018

Estiu, bon temps, sortides i rascades

Arriba l'estiu, s'acaba l'escola i els nens juguen, van amb bici, fan el què fan tots els nens per vacances.

I amb tot aquest moviment és lògic que es facin alguna que altra ferida.

Les sandàlies o sabates d'estiu també van acompanyades de llagues, també en parlarem.

I com no,  Sant Joan, sinònim de festa, i també de cremades.

Moltes lesions freqüents a la pell que poden no ser res o acabar sent molt

Avui us expliquem com curar aquestes ferides per evitar que s'infectin o que quedin cicatrius lletges.



Primer pas, el més important, neteja de la ferida

La pell és el nostre escut protector i quan es lesiona, ja sigui per una rascada, un tall o una butllofa, ja no fa el seu efecte protector i llavors les infeccions són més possibles i freqüents i el que comença per una ximpleria pot acabar sent un problema.

Per tant, el primer pas ha de ser una correcta higiene de la lesió.


MANS



Si hem de curar una ferida, ho hem de fer amb les mans ben netes, que no siguem nosaltres el motiu de la infecció posterior.

Aigua i sabó i mans ben netes. Les eixugarem amb gasetes o amb un tovalló net, no serveix fer-ho amb la tovallola que tenim fa uns dies al bany o el drap de cuina.

Si tenim la possibilitat de posar-nos guants, també ho farem.

Volem evitar al màxim el risc de contaminar més la ferida.


FERIDA


Rentem la ferida amb aigua i sabó, i l'assequem amb una gassa a tocs. No cal fregar enèrgicament ni amb el sabó ni amb la gassa per assecar.

Podem fer servir els envasos monodosi de sèrum per fer la neteja, podrem fer que el sèrum surti amb una mica de pressió i ens ajudarà a netejar millor la ferida, per irrigació.

Si hem de retirar restes de sorra, fulles o qualsevol altra cosa,  i si amb la irrigació no n'hi ha prou, amb una gassa farem fregues suaus, de dins de la ferida cap a fora, per eliminar restes.

Si hi ha hemorràgia forta o algun element clavat o que no podem treure de la ferida, anirem al centre sanitari que trobem més proper per tal que li facin la cura.


Un cop tenim la ferida neta la desinfectem. Aquesta desinfecció la farem 2-3 vegades al dia o cada vegada que canviem l'apòsit, dins les primeres 24-48 h i ho podem allargar fins als 3 dies després.

A cada cura que fem, retirem i netegem el que queda de la cura anterior.

Per desinfectar la ferida podem fer servir
- Povidona iodada (betadine/ topiònic) acció intermèdia. Hem de tenir precaució amb embarassades, lactants i persones amb problemes de tiroides
- clorhexidina acció més ràpida.

CUREM LA FERIDA

Segons el tipus de ferida farem servir una cura o altra

  • Rascades:

fem servir apòsits de cura seca (tiretes), important no tocar la part de la gassa de l'apòsit amb la mà quan l'apliquem.
La pell on s'ha d'enganxar la tireta ha d'estar seca i neta.
Si necessitem protecció de cops o fregaments a la zona de la rascada, agafarem tiretes que estan amb una mica més de gruix que protegiran més.

  • Talls:

si el tall és net i poc profund, el podrem curar, si és un tall on els dos cantons del tall no coincideixen bé o és molt profund, al servei mèdic tan aviat com ens sigui possible perquè necessitarà sutura.

Parlem de talls amb contorns nets, sense pèrdua de teixit.

Un cop hem netejat la ferida i veiem que no hi ha res dins, l'objectiu serà acostar els cantons del tall perquè cicatritzin bé.

Ho fem amb punts de paper, són unes tiretes que enganxem banda i banda del tall fent que aquest estigui unit, afavorim una bona cicatrització i disminuïm el risc de contaminació.

Enganxem la tira de paper a un cantó del tall i estirem suaument aquest cantó fins que estigui en contacte amb l'altre cantó, acostem al màxim les dues parts del tall perquè es mantinguin junts i puguin cicatritzar bé.

Quan ja està el procés de cicatrització començat, podrem retirar suaument les tiretes de paper i aplicar crema cicatritzant.

Hem de recordar que encara que no veiem la ferida, que ja estigui curada, hem de protegir aquesta zona del sol durant un any, que és el temps que tarda la pell a recuperar-se completament. Això no només en el tall, en totes les lesions de la pell.

  •  Cremades:

Si hi ha butllofa no la rebentarem, i si ja s'ha rebentat, no retirarem la pell i ho netejarem suaument.

Les cremades que podrem curar nosaltres són les de primer grau, si són més greus, directe al metge.

En aquest cas utilitzarem apòsits de cura humida, que asseguren les condicions de temperatura i humitat adequades perquè cicatritzi la ferida.

Mirarem que siguin apòsits transparents per poder veure l'evolució de la cremada.
 

  • Llagues:

les llagues són una reacció de protecció del cos enfront de una fricció o rossament.

Necessiten cura humida, amb apòsits d'hidrocolide que mantenen la temeperatura i la humitat adients per a una correcta cicatrització. L'hidrocoloide gelatinitza amb l'exudat i dismiueix el temps de cicatrització.

A més ofereixen també una protecció mecànica i són resistents a l'aigua.

Per aplicar-lo, primer escafem l'apòsit amb les mans, fregant-lo energicament entre les dues mans. La pell on s'ha d'aplicar ha d'estar seca i neta perquè s'hi enganxi bé. El traurem passats uns dies.

Necessites ajuda? A la farmàcia Montané estarem encantades de fer-ho ;)