×

Servei Personalitzat de Dosificació

Temps de lectura 4 min.
Servei Personalitzat de Dosificació

3 Maig 2018

A moltes persones d'edat avançada els costa prendre bé la medicació. Prenen medicació per patologies cròniques com diabetis, colesterol, hipertensió, que son de per vida, si li sumem medicació d'ús puntual, el canvi a genèrics que fa que les pastilles i caixes no siguin sempre les mateixes, al final és normal que es puguin confondre.

El 50%dels pacients amb malalties cròniques no prenen els medicaments tal i com s'han prescrit.

"El farmacèutic et pot fer la vida més fàcil amb el Sistema Personalitzat de Dosificació i Seguiment personatzat de la medicació"
Amb aquest Slogan ha començat la campanya Atenció Medicació, amb la que el Col.legi de Farmacèutics de Barcelona vol donar a conèixer aquest servei professional que fem a les farmàcies acreditades.

Aquest servei ja fa anys que està a les farmàcies. Només a les farmacies acreditades, és a dir, les que hem estat formades per poder fer-ho amb garanties.

A la web farmaceuticonline hi ha el buscador on hi podeu trobar les farmacies que ho fem.

És important que el pacient, cuidadors o familiars coneguin aquesta opció ja que a Catalunya s'ha demostrat que l'SPD suposa una millora en la qualitat de vida dels pacients crònics complexos.

I què fem a les farmacies?


Doncs els pacients o famílies o cuidadors que ens demanen de fer aquest seguiment, primer de tot els hi obrim una fitxa on anotem totes les dades de contacte i problemes de salut. També es firma la autorització per part del pacient per tal que la farmàcia tingui la seva medicació i sigui la responsable de la mateixa. I com no la llei de protecció de dades també.

Es porta un registre de tot per cada pacient i està tot documentat a la farmàcia, per portar-ne un bon control.

Un cop tenim la medicació, abans de res comprovem la medicació, que no hi hagi interaccions entre ella. Perquè ho fem? Hi ha pacients que es visiten per diferents especialistes i a vegades porten una mica d'embiloc. A més el farmacèutic és l'últim responsable de la medicació i ens assegurem que el què fem ho fem bé.


Demanem al metge la pauta d'administració, el pacient li diu al metge que a la farmàcia li prepararem i ens diuen quan volen que els hi podem les pastilles, mati, migdia, vespre, per anar a dormir... Aquest servei coordina farmacèutics, metges i la resta de professionals sanitaris implicats en el seguiment del pacient.
Cada vegada que hi ha canvis, comprovem la medicació de nou.

Un cop ho tenim tot comprovat i controlat, elaborem el blisters setmanals. Fins a aquest punt hem recollit totes les dades necessaries per fer el sarvei amb garanties de seguretai, ara és moment de prepara els blisters.

Amb aquests blisters els medicaments estan envasats en un dispositiu tancat hermètica ment que ningú no pot manipular fins al moment de la administració.

La preparació d'aquests blisters està protocolitzada i consensuada amb el Departament de Salut. Totes les farmàcies acreditades hem estat formades per fer-ho d'aquesta manera, ho fem totes igual seguint aquest protocol. Els blisters també han de ser específics per poder fer-ho.

Els blisters van etiquetats amb el nom del pacient, les dades del metge, de la farmàcia, la data en que ha de ser administrat i es posa la medicació que es pren que va fora blíster (insulines, inhaladors, sobres, gotes,...) i la medicació que ni ha al blíster, tot ben descrit i amb la posologia, perquè es pugui saber en tot moment quina és la pastilla o càpsula que toca prenre.

moment de la recollida

Cada setmana el pacient o qui s'encarregui de la seva medicació ve a buscar el blisters o blisters i ens entrega els blisters anterior que ha fet servir, així des de la farmàcia comprovem el compliment del tractament prescrit i detectem possibles errors. Si trobem algun al el del blisters ple, vol dir que el pacient no ha pres la medicacio que li tocava, ja que a casa no té medicació perque la tenim tota a la farmàcia i en ha tornat la que li havíem preparat.

Aquest compliment per part del pacient també està anotat als nostres registres, igualment que els canvis de medicació.

Que més anotem? Els lots i caducitats dels medicaments que enblistem, amb el codi nacional. Tenim uns fulls de registre setmanals on anotem tot el referent a la medicació que posem al blisters i donem número al blisters, així podem portar un control de la medicacio administrada en tot moment. Aquesta elaboració està signada per dues persones, qui ho elabora i qui ho repassa, es fa així per evitar errors.

Amb aquest seguiment de la medicacio a les farmàcies es poden disminuir les hospitalitzacions, els ingressos o urgències i la despesa sanitària pel pacient.

Els farmacèutics de Barcelona han sigut els pioners a nivell Estatal i Europeu en sistemes de Dosificació i seguiment personalitzat de Dosificació.

Països com el Regne Unit o Canadà ja fa temps que tenen integrades estratègies de seguiment de medicacio en el Sistema Nacional de Salut. Aquí de moment aquest servei el paga el pacient directament a la farmàcia, cada farmacia estipula el preu que creu per per a aquest servei.

Els farmacèutics, com a experts del medicament i amb el compromís que tenim amb el pacient, fent aquest seguiment de la medicació ajudem i cuidem encara més la salut dels nostres pacients.  Aquest seguiment és essencial per millorar l'adherència al tractament i assegurar que els medicaments tinguin l'efecte desitjat.

Categories
Preu