Avui obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Atibiòtics, fem-ne un consum responsable

Temps de lectura 3 min.
Atibiòtics, fem-ne un consum responsable

29 Novembre 2016

Situem-nos, 1928, Fleming descobreix la penicil.lina, revolució total i positiva al món de la salut! Es podia fer front a infeccions que fins a les hores eren mortals, es van començar a salvar vides.

I què passa ara? Al 2016 degut al mal ús que n'hem fet s'estan creant resistències a  aquests antibiòtics que salvaven vides, i ara resulta que a la Unió Europea hi ha més de 25.000 morts anuals degudes a resistències a antibiòtics i a nivell mundial 700.000 morts.

Tenim un problema de salut important. Molt important.

I això només ho podem canviar nosaltres, tots nosaltres, sent responsables i utilitzant els antibiòtics correctament, per què és molt important que els antibiòtics segueixin salvant vides.

"Tinc la grip, dona'm amoxicilina que sempre em recepten el mateix, ja ho se jo que em conec".

"Dona'm els sobres per la infecció d'orina que estic fatal"

"Abans d'ahir tenia molta febre i tos i em vaig prendre l'antibiòtic que tenia a casa de l'hivern passat però ja se'm ha acabat i millor que continuï un dies més, no? Es que no he millorat massa..."

No va així això, per començar per la grip no serveix de res, la grip és un virus i els antibiòtics només serveixen per anar en contra de les bactèries, per tant si tenim la grip aquest no és el tractament que necessitem. Si tenim febre, encara que sigui alta, tampoc ens cal l'antibiòtic, per la febre l'antibiòtic no fa res. I si creiem que tenim infecció d'orina ens cal un cultiu que ho demostri per saber quines bactèries hi ha i amb què hi lluitem.

El metge després de visitar-nos és el que valora si realment necessitem l'antibiòtic i quin tipus d'antibiòtic necessitem. Hi ha molts antibiòtics i cada un funciona diferent, necessita pendre's d'una manera determinada i durant uns dies determinats.

El metge és el que legalment el pot receptar. El dentista també ens pot receptar un antibiòtic i el veterinari s'ocuparà de les nostres mascotes i de si els hi calen o no antibiòtics. La resta, seguirem les seves ordres.

Per tant, si creieu que necessiteu antibiotic per curar-vos el primer que heu de fer és consultar-ho al metge.

A la farmàcia us podem indicar com es pren l'antibiòtic, quantes vegades al dia, recordar-vos la durada del tractament, però no us podem dir quin és el tipus d'antibiòtic que us cal.

Què més podem fer per un bon ús?

  • Respectar la pauta, la dosi i la durada del tractament, es a dir, si son 7 dies i cada dia una pastilla cada 8 hores hem de ser constants i complidors. Que ens trobem millor no justifica que deixem el tractament i si ho fem aconseguim que els bacteris es facin resistents, s'adaptin a aquest antibiòtic, ja que al començament del tractament els atontem i ens deixen de fer mal però no és fins al final del tractament que els matem i rematem.
  • Si en sobra, a vegades les caixes porten més pastilles de les que ens ha dit el metge que ens prenguem, no les guardeu a casa, porteu-les a la farmàcia al punt SIGRE per què siguin destruïdes correctament aquestes sobres. Si les deixeu a casa segur que la propera vegada que us sembli que el necessiteu us el prendreu, perquè estar malalt és un rollo i la última vegada us va anar molt bé i tal... Error, no sabeu si necessiteu el mateix, així que per evitar fer-ho malament el porteu a la farmàcia.
  • Si teniu efectes secundaris a la presa de l'antibiòtic, a no ser que siguin molt greus, no suspengueu el tractament i pregunteu al metge si hi ha una alternativa eficaç i que no us faci estar tant malament.
  • És important que quan us prengueu un antibiòtic l'associeu a un probiòtic mentre dura el tractament, així us assegureu que els efectes secundaris siguin menors i que tolereu millor l'antibiòtic.

Si en fem un mal ús, els antibiòtics deixaran de salvar vides.

Deixar el tractament a mitges o automedicar-se amb antibiòtics crea resistències.

Si un bacteri es fa resistent l'antibiòtic ja no ens serveix per curar-nos.

Ara ja és un problema de salut pública, una actitud responsable afecta a la resta de la població.

No us sembla un tema prou important per canviar aquests mals hàbits?