Una imatge val més que mil paraules diuen, oi? Doncs imagineu-vos un bon somriure!!
Per poder lluir un bon somriure necessitem una boca sana i dents netes, és a dir, una bona higiene bucal.
Per practicar una bona higiene bucal hi ha dos elements bàsics: el raspall i la pasta de dents.
EL RASPALL
Quines parts té el raspall? I com son?
Els seus filaments son de material sintètic, amb les puntes perfectament arrodonides i polides per no ratllar l'esmalt i no ser agressius amb les genives. Per què de material sintètic? Abans eren de fibres d'origen animal però amb les sintètiques evitem els bacteris que podien tenir les d'origen animal. Aquestes fibres poden ser més o menys dures i determinen el tipus de raspall: suau, mitjà, dur, sensible,... Els raspalls per ortodòncia tenen els filaments distribuïts en forma de "V", per poder netejar bé totes les bandes dels braquets.
El cap del raspall millor que sigui petit i amb l'extrem rodó per poder accedir a totes les parts de la boca sense risc de ferides .
El mànec ha de ser manejable i amb un petit angle que permeti arribar a les zones més amagades.
Després de fer-se servir, el raspall l'hem de rentar amb aigua o un col·lutori per eliminar-ne les restes de placa dental, aliments i dentifrici.
I quant de temps ens dura un raspall? La vida màxima del raspall són 3 mesos!
Cada tres mesos toca canvi!!
A banda dels raspalls de dents, hi ha altres complements que ens ajuden a netejar les dents de forma més mecànica, per arrossegament, com poden ser els raspalls interproximals i les sedes o cintes dentals.
Els raspalls interproximals són eficaços per remoure la placa bacteriana i les restes d'aliments quan els espais interdentals són grans. El mànec és recte i petit, i té un fil d'acer inoxidable inserit a l'extrem, que té distribuïts de maner helicoïdal al seu voltant els filaments, poden ser en forma de con i cilindre.
La seda, cinta o fil dental ajuden a eliminar restes d'aliments que són inaccessibles al raspall i a eliminar la placa de l'espai interproximal entre les dents. Hi ha sedes totalment o parcialment encerades, amb fluor i mentolades.
PASTA DE DENTS O DENTIFRICI
I la pasta? Com ha de ser? La pasta de dents ha de tenir poder de neteja, una abrasivitat baixa, ser protectora de les genives, amb bon sabor i deixar una sensació de netedat i frescor.
En funció dels principis actius que contingui tindrà un efecte o altre, és a dir, podrà augmentar la resistència de la superfície de la dent, podrà inhibir certes reaccions nocives del metabolisme bacterià, podrà exercir l'acció antiinflamatòria, podrà tenir poder més blanquejant,... Per exemple, el Fluor és anticaries i la Clorhexidina antibacteriana i antiplaca. Per tant segons les necessitats de la nostra mucosa oral i les nostres dents farem servir un tipus de pasta o altra.
A part del dentifrici, hi ha altres productes que poden ajudar a una bona higiene dental.
Les Pólvores són una barreja de sòlids tipus perborats, carbonats i polifosfats que eliminen les taques de les dents provocades pel tabac, el consum de cafè, etc.
Els Col·lutoris: solucions aquoses o hidroalcohòliques que tenen els mateixos principis actius que les pastes dentifrícies, però en menor concentració. Sols no eliminen la placa bacteriana, però sí que es poden fer servir després de raspallar-se les dents, per completar l'acció de la pasta.
Els Xiclets no adherents, que permeten rentar les dents sense raspall, per a ocasions especials. Són un bon element per contribuir a la higiene dental quan contenen fluor.
Boca sana, somriure bonic!