Avui obert: 09:00-13:30
Demà tancat

Bona nit, la clau per un bon dia!

Temps de lectura 2 min.
Bona nit, la clau per un bon dia!

24 Juny 2015

Tots volem tenir un bon dia, oi?

Doncs la clau és passar una bona nit per poder afrontar el dia amb garanties i condicions. Però una bona nit no només és important per tenir un bon dia, no, va molt més enllà...

Què avisa al nostre cos del dia i de la nit? Si, és clar, la llum del nostre entorn. Però com arriba això al cervell? Qui avisa?

L'encarregat de el cicle son vigila del nostre cos, el vigilant del temps és l'Hipotàlem i qui activa les senyals, qui tradueix la informació de la llum del nostre entorn són les cèl·lules de la retina dels nostres ulls.

rellotge

Quan la llum del nostre entorn disminueix, es va fent fosc, el cervell envia el senyal de produir melatonina i de baixar la temperatura del cos, el cos es va preparant per anar a dormir, disminueix l'estat d'alerta del nostre cos i hi ha més ganes de descansar i d'anar a dormir.

En els primers raigs de llum del dia, el cervell dóna la ordre de disminuir la producció de melatonina, incrementar la temperatura del cos i augmentar la producció de cortisol, la hormona que ens ajuda a despertar-nos.

Com podem ajudar al nostre rellotge intern per a que funcioni bé? Doncs és interessant dormir en les hores de foscor, fer àpats més copiosos (i sans, eh?) durant la primera part del dia, rebre molta llum natural durant el dia i intentar que les 3-4 hores últimes abans d'anar a dormir rebem poca llum artificial.

L'ideal és dormir entre 6-8 hores.

sleep-ometer-500x314

Què li passa al nostre cervell si dormim menys de 6 hores?

L'insomni fa disminuir la matèria grisa sobretot en àrees de prendre decisions i de descans. Però això no és l'únic efecte negatiu.

Es produeix un esgotament cerebral que a la llarga pot generar pèrdua de memòria ja que quan dormim el cervell "repassa" el què hem fet durant el dia per retenir la informació, menys hores de son, menys informació o records que queden a cervell.

Quan hi ha fatiga, si s'han de prendre decisions són de manera precipitada i es consideren poc importants ja que la zona del cervell associada a aversió o càstig està a nivells molt baixos.

També s'afecta la creativitat per que el cervell desconnecta el pensament divergent i això dificulta el nostre ingeni i la originalitat.

Es poden patir al·lucinacions ja que no es filtra bé la informació del dia i a més la capacitat d'atenció està disminuïda, no es processa bé la informació que es rep.

I de tots és sabut i conegut que si dorms poc també tens poc humor, per no dir mal humor.

Compensa intentar dormir de 6 a 8 hores, oi?

Posem-hi remei, encara hi som a temps.

Per un bon dia, una bona nit i bon son.

bona nit