Avui obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Recepta Electrònica, dubtes encara n'hi ha!

Temps de lectura 5 min.
Recepta Electrònica, dubtes encara n'hi ha!

23 Desembre 2015

Des del 2010 que està en vigor la Recepta Electrònica aquí a Catalunya. Vem ser una de les primeres Comunitats Autònomes a implantar aquest nou sistema de receptes i tot i els anys que fa que la tenim entre nosaltres, encara no la coneixem prou bé.

Així que avui ens proposem resoldre alguns dubtes i qüestions que ens trobem sovint al mostrador de la nostra farmàcia i segur que a la resta de farmàcies també s'ho troben... Som-hi!

La Recepta Electrònica (RE) és un full on hi ha tota la medicació per escrit, per tant, li direm millor Pla de Medicació. El Pla de Medicació està format per tots els medicaments que us ha receptat el metge i que surten tots al mateix full.  

Hi trobem

images - nom del medicament - dosi a prèndre

- durada del tractament

- nom del pacient amb la nuleració de la seva tarja sanitària

- codi de barres del plà de medicació

Aquest pla de Medicació pot ser per a tractaments crònics, per a tractaments puntuals o per a tractaments segons necessitat. Això ho determina el metge i segons sigui un tractament o altre la RE durarà més o menys. En el cas dels crònics pot servir per tot un any per exemple.

Al final del plà de medicació hi trobem una informació important també, el cost aproximat que té el tractament mèdic, del qual una part ho paga qui ho adquireix però la majoria del cost l'assumeix el CatSalut, la Generalitat és la que paga el tractament mèdic ( en principi...)

Qui fa la recepta?


Doncs igualment que amb les antigues receptes d'Actius ( verdes) i de Pensionistes (vermelles) les fa el metge.

Des de la farmàcia no podem afegir, modificar o canviar res de la vostra medicació. Està tot fet electrònicament pel metge i nosaltres no tenim accés  a la seva plataforma, precisament per què és una plataforma mèdica i nosaltres sóm farmacèutiques. Per tant, quan a vegades ens dieu que ho modifiquem nosaltres si és el mateix en pastilles o en sobre, no ho podem fer! El sistema de la RE no permet avançar en la dispensació si el medicament que anem a dispensar no és el mateix que ha prescrit el metge. Pot ser de diferent marca o laboratori de genèric però en cap cas podrà variar la dosi o la presentació del medicament ni les unitats per caixa (caixa gran o caixa petita)

Què es paga per la medicació?


Això també ens preocupa molt. El què és paga és un tant percent de la medicació.

Abans era els pensionstes no pagaven res i els actius un 40% del PVP del medicament, amb algunes excepcions. Això ha canviat.

Fa un temps ja que paguem segons la nostra renta. A la farmàcia no sabem la vostra renta, tampoc sóm hisenda, el què si sabem és a quin grup esteu i per tant sabem la quantitat que us toca pagar al mes de la vostra medicació.

Els actius ara paguen un 40% o un 50% del PVP i això és segons la renta de l'any anterior. Rentes més altes pagaran un 50%

Els pensionistes poden pagar un 10% o un 60% (en rentes molt altes, altíssimes) però el normal és que es pagui un 10% del PVP. Però aquí hi ha més variacions...

Dins dels que paguen un 10% del PVP hi ha dos límits mensuals, els que paguen un màxim de 8,23€ /mes i els que paguen 18,52€/mes

Els pensionistes que paguen un 60% tenen un límit mensual de 61,75€/mes

Què vol dir tot això?? Doncs que el pensionistes van pagant un 10% del cost dels seus medicaments a mesura que els van adquirint a la farmàcia fins que arriben a pagar el límit que tenen (8,23€, 18,52€ o bé 1,75€) dins d'un mateix mes. A partir d'aquí fins a la fi del mes en qüestió ja no paguen res. Cada inici de mes es posa el comptador a zero! El dia 1 de cada mes es torna a pagar el 10% del PVP.

Hi ha medicació cara que té una consideració especial i no es paga el 10% es paga un màxim de 4,26€

També hi ha usuaris que per la seva situació econòmica tenen apostació 0, no paguen res.

Tot això està reflexat al nostre sistema de dispensació que va lligat amb les dades del CatSalut, ells són qui ens diu què paga cadascú i quant porten pagat i per tant podem saber què queda per arribar al limit mensual.

Quan caduca la RE?


Aquest és el punt que més malsentesos ocasiona. Encara que sigui medicació crònica, la recepta és vàlida màxim per un any, però sempre és el metge qui determina la durada del pla de Medicació. Passat aquest temps s'ha de tornar al metge per què la renovin.

Però, què passa si anem al metge dins la vigència del Pla de Medicació? Doncs que s'invalida el que teniem i se n'ha de generar un de nou, encara que no variin res de la medicació se n'ha de fer un de nou. El vell ja no serveix, encara que a la medicació posi que caduca més tard ja no és operatiu i no es podra disposar de la medicació, és com si no portessiu recepta. A la part de dalt, a la dreta, posa la Data de la última modificació, la més recent és la vàlida. La resta ja es poden eliminar, no serveixen.

Quan puc recollir la medicació?


Encara que sigui medicació crònica no es pot recollir quan es vulgui, hi ha un període entre dues dates (que acostuma a ser tot un mes) on la medicació està disponible i es pot venir a recollir a la farmàcia. Un cop passat aquest període aquesta medicació si no s'ha recollit es perd, no s'acumula per al mes següent.

A la farmàcia us donem un paperet on hi posa tota la medicació i quan està disponible, les properes dispensacions, des del primer dia que ho podeu recollir fins a l'últim. Va molt bé per què vosaltres pogueu anar controlant la vostra medicació i no us quedeu sense. Si quan la necessiteu no està disponible, o és que n'heu gastat més de la que us ha prescrit el metge, o heu perdut part de la caixa o bé no heu recollit la medicació quan us tocava. Per això el paperet de les pròximes dispensacions que us donem us pot anar bé.  

Amb aquest post esperem haver aclarit els vostres dubtes, si encara us en queden no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres o veniu a la farmàcia, estarem encantades de poder-vos ajudar 

Us deixem el link del GENCAT on hi trobareu més informació de la RE