Avui obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Setmana Sense Fum

Temps de lectura 5 min.
Setmana Sense Fum

31 Maig 2018

Aquesta setmana és la setmana sense fum, el lema escollit és Viu a Sac sense tabac i es pretén sensibilitzar a la població de la importància que té per la salut no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i gaudir d'un ambient sense fum.

Donem unes pinzellades del tabac i les malalties associades, per prèncre una mica de consciència del què suposa

Parlem del tabac

el tabac produeix a les persones que fumen plaer, però també addicció i greus problemes de salut. Es pot considerar una malaltia crònica addictiva caracteritzada per la dependència de la nicotina.

Parlem de malalties

Malalties produïdes pel consum de tabac són diferents tipus de càncer (pulmó, coll, boca,...) problemes cardiovasculars tipus infart, problemes respiratoris greus.

Si estàs a punt de començar a fumar, pensa en tots aquests problemes associats de salut, i valora si realment val la pena.

Deixar de fumar és possible, existeixen tractaments que permeten controlar la dependència a la nicotina en 15 dies, ara, el tractament complert dura uns tres mesos.

Ànims tu pots fer-ho

 • No desanimar-se si no s'aconsegueix a la primera. Normalment calen entre 2-3 i fins a 7 intents per aconseguir-ho. No us ho heu de prendre com un fracàs. Aquests intents permeten conèixer les principals causes d'abandonament com poden ser l'insomni, la irritabilitat,... i permet tenir-ho més controlat al següent intent. Considera-ho com una manera d'aprenentatge cap a l'èxit.
 • Intentar entendre els motius de per què tornes a fumar i la importància de cada cigarreta, per prendre control sobre el tabac, no que el tabac et controli a tu.
 • Si vols deixar de fumar és millor dir-ho a l'entorn, entre tots et podran ajudar
 • Si segueixes tractament no l'abandonis abans de temps
 • No tots els tractaments són iguals i tampoc tots els fumadors son igual. Un tractament individualitzat i un bon seguiment per un professional sanitari són més garantia d'èxit.
 • Deixar el tabac vol dir que et trobaràs més àgil, més resistent físicament, la pell i el teu aspecte general milloraran, tornaràs a tenir olfacte i gust, millorarà la sexualitat. En definitiva et sentiràs més lliure.

I com que una imatge val més que mil paraules aquí us en posem dos exemples de el blog de pills on veureu l'efecte del tabac al aspecte físic i de què suposa deixar de fumar en un futur inmediat

  

Preguntes freqüents:

 1. - Es pot deixar de fumar sense tractament medicamentós? Sí, però normalment només un 10% aconsegueix deixar-ho. Normalment falta motivació, un seguiment i acompanyament en el procés ajuda a tenir èxit.
 2. - Perquè costa tant deixar de fumar? La dependència física que produeix la nicotina es veu complicada pel patró de consum legal, on s'hi barregen factors emocionals, socials i econòmics. L'abandonament del tabac produeix un moderat síndrome d'abstinència a la nicotina amb un important component psicològic per la funció que té el tabac en molts actes de la vida diària.
 3. - Després de recaure, cal esperar per tornar-ho a provar? Quan abans ho torni a intentar millor. No s'ha de sentir culpable i si el motiu de la recaiguda és l'insòmni o la irritabilitat millor controlar aquests aspectes abans de tornar-ho a intentar.
 4. - El tabac afecta la sexualitat? En homes fumadors existeix el doble de risc de patir disfunció erèctil. L'efecte del tabac sobre els vasos sanguinis acaba afectant la irrigació del penis a causa d'una constricció del seu sistema circulatori. Això porta a una debilitat progressiva en les ereccions.
 5. - Quines substàncies conté el tabac? A més de nicotina, s'hi ha detectat milers de substàncies. Algunes es fan servir a la combustió (butà, hexamina) i com a combustible en vehicles d'alta velocitat com avions i coets (hidrazina, metà, metanol). Altres s'utilitzen en plàstics (clorur de vinil, estirà, fenol), a coles d'enganxar (tolué), pintures (acetona, cadmi, naftalina) o productes de neteja (amoníac). També té altres substàncies tòxiques com el benzè arsènic, formaldehid, niquel, poloni i vàries substàncies cancerígenes com les nitrosamines. Les companyies tabacaleres han declarat que a la fabricació fan servir més de 280 additius però la verdadera composició encara és desconeguda per les autoritats Sanitàries.
 6. - El tabac de liar és menys perjudicial que les cigarretes? El poder addictiu del tabac depèn de la quantitat de nicotina i de la quantitat que es fuma. No hi hauria d'haver diferencia entre tabac de liar, cigarretes, pipa o puro. Les formes de fumar on s'inhala més fumafecten més a l'aparell respiratori, mentre que inhalen menys fum per contra està més estona a la boca i és pitjor per la boca i amés tenen més afectació cardíaca. Els de liar poden ser més addictius perquè al portar subst aromàtiques s'inhalen més profundament, i s'absorbeix més quantitat de nicotina i més ràpidament.
 7.  Tan dolent és inhalar el fum de cigarretes fumades per altres? Els fumadors passius inhalen milers de substàncies precedents del fum ambinetal de les cigarretes. Elsz fumadors passius tenen un 20-30% més de risc de patir càncer, les embarassades que fumen o estan en ambients carregats de fum tenen més risc de tenir un par prematur i a més la formaació del fetus es pot veure afectada.
 8. Es veritat que el tabac afecta els ossos? Les dones post menopàusiques que fumen presenten major grau d'osteoporosis, igual que els homes fumadors d'edat avançada. Això implica major risc de fractures.
 9. - Què puc fer per superar la dependència?
 • portar un horari de menjars regular, evitant alcohol, cafès i vermuts, normalment van associats al consum de tabac
 • beure líquid i fer exercici aeròbic com caminar
 • evitar ambient amb fum i a persones fumadores
 • resistir el desig de fumar, és intens però breu, canviant d'activitat
 • tenir les mans ocupades.

Et veus en cor de provar-ho? Ànims!! I si et cal ajuda no dubtis en buscar-la, nosaltres podem ajudar-te a aconseguir-ho.

Fonts: SEFAC, el Blog de Pills