Avui parlarem d'un tema que sovint quan feu la consulta es perquè ja no aguanteu més el dolor i la molèstia. Això no ha de ser així, teniu la sort de que a la farmàcia us podem ajudar, només cal que vingueu i ens ho expliqueu i ens demaneu ajuda, SOS Hemorroides ;)
Les hemorroides són unes venes intra-rectals que ajuden a la continència, per tant tots en tenim, el problema és quan es fan simptomàtiques és a dir quan es dilaten i causen molèsties.
Les hemorroides
Aquest transtorn o molèstia és benigne i freqüent, es relaciona amb l’estrenyiment, la vida sedentària, la obesitat, el part, el ciclisme, etc.
Així doncs, aquestes són per tant les causes principals de patir les hemorroides o “morenes”.
Aquí ja tens els primers punts d'acció per poder combatre-les.
Tipus
Quan tenim hemorroides dilatades, apareixen uns bonys dins i/o fora de l’anus, això és degut a que tenim dos tipus d'hemorroides:
- les internes que estan ubicades dins l’ampul.la rectal
- les externes, que estan a l’exterior del anus
Què notem?
Si alguna vegada les has patit ja saps més o menys el què se sent, oi? Molta molèstia ja que aquests bonys produeixen picor, cremor, dolor i sagnat.
El sagnat es pot manifestar en forma de sang vermella amb la defecació , però a vegades pot aparèixer com a sang fosca ja que queda retinguda a l’ ampul·la rectal i apareix posteriorment amb la defecació.
El dolor ens pot ajudar a detectar altres complicacions, tot i que és menys freqüent, si aquest acompanya a la defecació, cal fer el diagnòstic diferencial amb la fissura anal.
El dolor intens també pot ser degut si una hemorroide es trombosa, això vol dir que s’ origina un coàgul de sang dins d’un paquet hemorroïdal. Aquest dolor s'alleuja amb un senzill procediment quirúrgic.
Si les morenes dónen moltes molèsties també es poden operar.
Amb una detecció precoç del Càncer de Colon el 90% dels casos es poden curar. El càncer de Colon és una malaltia silenciosa i llarga i quan es manifesta ja està molt avançada. Des de la farmàcia recomanem als pacients de més de 50 anys que consultin al seu metge.
Després d'aquest incís important sobre la prevenció (a la farmàcia ens agrada molt poder fer prevenció i informar bé) tornem a les hemorroides.
Hem parlat de causes i de símptomes. Què fem quan tenim hemorroides o si en patim sovint?
Si ets patidor o patidora d'hemorroides has de saber que pots passr temporades sense molèsties si tens uns hàbits de deposició i higiene com els que et proposem:
- evitar el restrenyiment amb dietes riques en fibra, la dieta Mediterrània torna a ser ideal, beure molta aigua i fer exercici físic de forma regular
- no reprimir la sensació d'anar al bany, hem d'evitar fer esforços excessius per defecar i estar massa estona asseguts al WC ja que afavoreixen el desenvolupament de la malaltia hemorroidal. Així doncs mòbil i tauletes prohibits per anar al bany ;)
- netejar amb aigua fresca o tèbia, mai calenta. Assecar amb una tovallola sense fregar.
L'alimentació també és important, importantíssima:
- evita picants, mostassa, festucs (o també dits pistatxos) fruits secs, marisc, café, xocolata, alcohol i begudes amb gas. No abusar-ne.
- els menjars molt salats com el formatge, les anxoves, les olives, els enllaunats, ... o molt àcids com el vinagre, la taronja, les maduixes, el kiwi,... pots provar quins et donen molèstia i quins no i intentar evitar-los o no abusar-ne
Si entres en crisi hemorroïdal, és a dir, les teves morenes comencen a donar símptomes, et recomanem mesures com:
- rentar amb aigua freda, fins i tot pots aplicar glaçons de gel
- si les hemorroides són externes no facis servir paper higiènic, utilitza les tovalloletes humides indicades especialment per a les hemorroides, les de bebé no fan la acció que necessites per millorar símptomes.
- Un cop al dia fer banys amb aigua de farigola
- Usar sabons neutres i suaus
- fer servir pomada anti hemorroïdal 5-7 dies
- fer repós (si pot ser...)
- dieta estricta per evitar restrenyiment, el restrenyiment és un dels principals factors de risc de patir hemorroides.
- Mai intentar reintroduir-les digitalment
- i si apareix sang, cap al metge
Sabies que...
A Espanya es creu que el 30% dels adults pateixen hemorroides, sobretot dels 45 als 65 anys.
El 30% de les dones embarassades poden patir hemorroides, en el part o fins i tot després.
La principal prevenció és evitar esforços a l'hora d'anar de bentre: ingerir fibre, beire aigua, prèndre probiòtics i fer exercici físic.
El principals simptomes de les hemorrroides son: picor, pesadesa tot el dia, sagnat.
És important no fer pressió amb el paper de WC, i es recomana utilitzar tovalloletes específiques per a hemorroides, sense lcohol i amb extractes de plantes calmants.
Hi ha 4 nivells de gravetat i la cirurgia només es recomana en casos greus (graus III i IV)
Ara ja conèixes una mica més el món de les hemorrides, ja veus que no cal patir-les en silenci i que si ens ho expliques segur que et podem ajudar