Hoy abierto: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Mañana abierto: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Claus per cuidar la pell en un procés oncològic

Tiempo de lectura 4 min.
Claus per cuidar la pell en un procés oncològic

22 Octubre 2018

Els efectes secundàris del tractament oncològic a nivell de la pell del pacient no comprometen la vida del pcient però si que tenen gran impacte sobre el deteriorament de la seva imatge i la qualitat de vida.

T'expliquem les claus per millorar i prevenir aquests efectes a la pell.

Els danys més freqüents son, fotosensibilitat, alopecia, fisures, erupcions cutànies, despigmentació, xerosi (sequetat extrema).

Això amb uns bons consells sobre la pell es podria minimitzar i fer que el procés del la quimio i la radio fos una mica més portador. 

Claus per cuidar la pell

Hi ha estudis que diuen que si des del començament del procès el pacient es cuida i mima la pell, el 90% dels danys a la pell es poden evitar.

És important començar abans de iniciar el tractament oncològic per preparar i enfortir la pell.

Aquesta cura o tractament dèrmic és un complement que pot reduïr l'impacte físic a la pell , disminuïnt la sequetat, les erupcions, disminuïnt la fragilitat de la pell, i també disminuïr l'impacte psicològic, millorant la imatge i qualitat de vida del pacient.

Hi ha pacients que han d'abandonar el tractament per culpa de aquests danys que a vegades son molt greus. Unes fisures a nivell anal que son molt doloroses o llagues a la boca (les mucoses es veuen molt afectades), unes clivelles als peus que no els deixen ni caminar.

A vegades el pacient se sent bé a nivell de malaltia però no pot sortir de casa perquè te la pell destrossada i no pot ni caminar, o bé te moltes taques a la cara i no se sent bé per sortir, o no pot ni mejar... 

Els 3 punts clau:

  • HIGIENE

utilitzarem agents netejadors suaus, sense sabó.

Els Syndets són la millor opció. La seva funció, a banda de netejar la pell, és protegir i no irritar la pell. Per tant seran lliures d'alcohols i irritants (pensem amb els productes d'higiene per la cara o bucals)  És important també la la tempratura de l'aigua de dutxa, no ha de ser massa calenta. no farem servir esponja i assecarem amb una tovallola suau i fent tocs, sense fregar enèrgicament.

  • HIDRATACIÓ:

la quimio i la ràdio afecten la funció protectora de la pell i també disminuèixen la tolerància a productes cosmètics. Compte amb la composició, que sigui producte natural no vol dir que no faci mal, hi ha producte natural que pot irritar a pells sensibles.  Utilitzarem una crema hidratant i redipilitzant que incrementi la barrera protectora (barrera protectora = greixos de la pell) i a més aporti la elasticitat i suavitat a la pell

- hidratació 2 cops / dia

- en cas de la radio, començar a hidratar la pell 15 dies abans de començar el tractament.

IMPORTANT: a la sessió de radio, anar amb la pell ben neta, la hidratació la farem després.
  • PROTECCIÓ SOLAR:

durant els tractaments la pell es sensibilitza molt a les radiacions solars, aquests tractaments són fotosensibilitzants i fan que la pell en contacte amb el sol (ni que sigui el del dia a dia quan surten pel carrer) pateixi cremades solars, erupcions cutànies i aparició de taques. Aquests efectes visuals causen impacte a l'aspecte fisic i també ànim del pacient, per tant és indispensable la protecció solar amb factors de protecció elevats i fer servir protecció fisica com son les gorres, mocadors i les ulleres. Hi ha protecció solar que també és maquillatge compacte i que tapa els efectes de la medicació a la pell al mateix temps que la protegeix

Aquests són els 3 pilars per cuidar la pell, però hi ha altres aspectes que cal tenir en compte:

  • la roba ha de ser de fibres naturals, àmplia i còmode que permeti la transpiració i eviti rosadures. Prescindir de collarets, gomes, aros a la roba interior.
  • evitar temperatures extremes i la exposició directe als raigs solars.
  • a nivell de mucoses hi ha inflamació, irritació i deteriorament de la mucosa, per tant especial atenció per exeple a la higiene bucal, per evitar sobreinfeccions bacterianes o fungiques. La zona bucal és una zona bruta i les lesions causades per la medicació es poden infectar facilment. Es poden fer servir antisèptics i anestèsics local, preparats que facin unció barrera i cicatritzant, formulats a base de àcid hialurònic i agents protectors. Anar amb compte de no ver servir cap estri que lesioni la mucosa oral i crear ferides noves.
  • les ungles es veuen molt afectades per els tractaments, trobem linies de creixement o solcs a les ungles coincidint amb els cicles de la quimio.

Les ungles es tornen més dèbils i vulnerables a infeccions i també els hi surten taques i alteracions de grosor i rugositat. Cuidar-les amb una correcte higiene i bona hidratació podem disminuir aquets efectes.

Evitarem pràctiques de manicura com tallar cutícules, fer servir quataesmalts a base d'acetona o posar ungles acríliques. Evitar arrencar pells o menjar-se les ungles.

  • no farem tractaments cosmètics que impliquin lesions a la pell com depil.lacions, exfoliacions,manicures i peduicures,...
  • per la caiguda del cabell no existèixen mesures preventives per disminuir la caiguda, ja que els tractaments oncològics afecten a les cèlules que tenen una tasa de divisió cel-lular elevada  el folicle pil.lós té aquest tipus de cèl.lules.
  • ingesta aigua ÉS MOLT IMPORTANT perquè una part de l'aigua que bevem va a la pell i la hidrata, per tant ampolleta d'aigua sempre a má i anar bevent sovint.