Hoy abierto: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Mañana abierto: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Medicació, sol i fotosensibilitat

Tiempo de lectura 2 min.
Medicació, sol i fotosensibilitat

11 Junio 2019

Qui no s'ha prés un ibuprofé pel mal de cap i ha anat a la platja, a la piscina o a la muntanya? O senzillament ha sortit al carrer on també li ha tocat el sol.

Quan prenem medicaments, hem de ser conscients de que poden reaccionar amb el sol i fer-nos mal. Avui ens proposem que conegueu què és un medicament fotosensiblitzant, les reaccions que pot fer a la nostra pell i com podem evitar-ho.

Els medicaments fotosensibilitzants són aquells que si es prenen o s’apliquen abans o durant l’exposició solar poden provocar que la nostra pell reaccioni i puguin aparèixer lesions que piquen com inflamació, vermellor i/o ampolles.

Per tant és important saber quins són els medicaments fotosensibilitzants i protegir-nos correctament amb un fotoprotector solar amb elevat factor de protecció durant tot l’any.

Alguns medicaments fotosensibilitzants són: AINES (antiinflamatoris), ansiolítics, fàrmacs antiacne, antibiòtics, anticonceptius, antidepressius, antiepilèptics, antihistamínics, antipsicòtics, antipsoriàsics, cardiovasculars (estatines), diürètics.

La fotosensibilitat és una reacció cutània anormal que es produeix per la combinació d'una substància química (com pot ser el medicament) i l'exposició a radiacions de llum unltraviolada

Hi ha 2 tipus de reaccions:

  • Fototòxiques:No afecten al sistema immunològic. Són el 95% de les reaccions de fototsensibilitat. La reacció es produeix en persones exposades a una dosi alta de medicament fotosensibilitzant més la radiació solar. 

Les lesions són com una cremada solar exagerada, amb sensació de cremor, microvesícules i urticària.

Es poden donar de forma immediata i desaparèixen després de suspendre el tractament.

  • Fotoal.lèrgica: freqüents en medicaments aplicats sobre la pell (pomades, cremes...). No cal gaire quantitat per produir-se la reacció però l’aparició és més lenta, tarda entre 12 i 72 hores a aparèixer la vermellor i picor.

Necessiten una exposició solar previa, és a dir, al primer contacte amb el sol pot ser que no donguin reacció. Es produeix una sensibilització i en posteriors exposicions solars hi haurà la reacció.

La reacció serà a la zona exposada al sol, però també pot aparèixer a zones que estiguin protegides del sol.

Si has de prendre un medicament fotosensibilitzant una vegada al dia, fes-ho a la nit perquè la concentració serà menor quan t’exposis al sol  i sempre amb fotoprotector solar

Hem comentat alguns dels medicaments fotosensibilitzants més utilitzats però si sabeu que heu d’estar exposats al sol, abans de prendre cap medicació pregunteu-nos a la farmàcia  si és fotosensibilitzant.

 Us evitareu un bon ensurt.