Avui obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Experiències en lactància materna

Temps de lectura 6 min.
Experiències en lactància materna

15 Agost 2016

Quan venen mares novelles a la farmàcia que están en període de lactància, penso que a mi m'hagués agradat que algú m'expliqués de veritat què era tenir un fill i què suposava donar-li el pit, què suposa la lactància.

A poc va ser la setmana mundial de la lactància materna així que és un bon moment per traslladar al blog els consells i explicacions que donem a les mares que comencen aquest procés, basats principalment en la nostra experiència i coneixements en el món de la salut i com no en el món de ser mares.

La lactància realment és un dels millors moments que compartim mare fill als inicis de la vida del nostre fill@, és un moment màgic, únic, díficil de explicar el què se sent quan alletes al teu fill@, aquest vincle especial que s'ha creat durant l'embaràs i que amb la lactància es fa més fort, és EL MOMENT, el moment teu i del petit@.

Però aquest moment tant mágic no comença només al nèixer, hem de saber que és un procés, que necessitem adapació mútua, com a mare i com a fill@. Almenys a mi m'hagués agradat saber-ho i parlant amb mares que comencen veig que el sentiment és bastant similar al que tenia jo.

Suposo que totes les mares fem el curs pre part (amb el primer fill segur!), on et preparen pel part com bé diu el nom del curs i pels primers dies de ser mare. Els primers dies... Per començar no sé si el curs ja s'ha actualitzat una mica però quan el vaig fer jo i tampoc fa tants anys, el vídeo de la lactància que ens passaven era arcaic, es veia una mare literalment exprimint-se els pits per treure llet. Imagineu-vos amb la sensibilitat hormonal que tens a sobre quan estás embarassada veure un vídeo d'aquest tipus! Crec que més d'una va sortir d'allà dient que passava de la lactància!!

La veritat és que de la lactància se'n parlava poc, ara es té més en compte degut a la importància de la lactància materna exclusiva fins als 6 mesos, però seguim veient a la farmàcia que encara hi ha molts dubtes i desconeixement.

Fa mal? Tindré prouta llet? Què menjo per què alimenti bé al petit@? Com sé quanta llet pren?

Fa mal?


La lactància és un procés molt bonic, però dur quan s'està instaurant, és a dir, dur quan comences.

Fa mal, si, al començament, fins que el mugró no està una mica acostumat a la succió del petit@ fa mal i a més és molt important que posem al nadó en la posició correcte per evitar la aparició de clivelles. La boca del nadó ha d'estar completament oberta i ha d'agafar l'aureòla mamària, no només el mugró. Us heu fixat que el mugró i l'aureola s'enfosqueixen més en l'embaràs i la lactància? Tot ajuda a que el petit ho vegi millor.

posicion-bebe

Un cop el mugró ja no fa mal, llavors si que comença a ser el moment màgic esperat, amb una mica de paciència i esforç tot arriba

Tindré prouta llet?


El pit de la mare és una "máquina" constant  de fer llet, si que n'emmagatzema una mica quan veiem que tenim els pits inflats i plens, però si ens sembla que els tenim buits no és així, mentre el nen xucli, hi haurà estimulació de l'aureola mamària i s'envia la ordre de fer més llet. Sempre que posem el nen en la posició correcta produïren la quantitat de llet necessària per alimentar al nostre fill.

La posició és molt important, si teniu dubtes nosaltres us podem ajudar i si no hi ha grups de lactància, en concret a Sabadell en tenim un al Centre Cívic de Sant Oleguer, i segur que a on viviu en trobeu un a prop. Aquests grups van molt bé per resoldre dubtes i assessoren molt bé a les noves mares lactants.  

És bona la meva llet? Alimenta bé al meu fill?


La llet de la mare és ideal, amb una bona alimentació i una correcta hidratació de la mare no ha d'haver-hi cap problema. bodyllet còpia

via Pinterest

Penseu que el què mengeu o bebeu passarà per la llet materna fins al vostre fill, per tant és un moment de seguir una bona alimentació. I a més en aquest període el cos de la mare treballa per fer una bona llet, per tant si us alimenteu malament sereu vosaltres les mares les que en patireu les conseqüencies, a no ser que sigui una alimentació molt deficient la llet sempre serà bona, amb això podeu estar tranquil·les.

Si el petit o petits té còlics hi haurà aliments que haureu d'evitar, tot el que a nosaltres com a mares ens pot donar malestar intestinal també ho farà al nadó, per tant evitarem llegums, excés de fibra, i tot el què ens pugui produir gasos.

També aconsellen suprimir de la alimentació de la mare la llet, la carn de vaca, formatges, la proteïna que porten és difícil de dirigir pel nadó i això li pot provocar més còlics. Canviem aquest tipus d'aliment per peix o pollastre.

Les infusions de camamilla també va molt bé que se les prengui la mare i les passi a través la llet al petit Penseu que l'estómac del nadó és molt petit i si li donem infusions per calmar els  còlics hi haurà menys espai per a la llet, per tant tot el que poguem donar a través de la  alimentació de la mare i la llet molt millor. info menjar còpia 2

wholefoods.com

Com sé quanta llet pren el meu fill?


No ho saps, ni es pot saber amb certesa. Tampoc ens fa falta saber-ho, hem de pensar que fem la llet suficient i necessària per al nostre bebé. Si el petit està bé de color, de hidratació (això ens ho diu el pediatre) fa un promig de 4 caques al dia i fa pipi amb normalitat el peque està sà i la nostra llet és fantàstica.

Cada nen és diferent, hi ha nens que mamen molt, d'altres més poc, però tots mengen el suficient (si no hi ha cap complicació és clar) i demanen el què necessiten. Mica en mica les mares anireu coneixent el  vostre fill i sabreu el ritme que necessiten. També us cal saber que als primers dies estan molta estona per què es cansen i per això demanen més sovint pit. a mesura que creixen ja tenen més força de succió i acabaran abans i menjaran més. Això també ho notareu.

El nostre consell és que feu servir el sentit comú, que demaneu ajuda en els primers dies no només en la lactància sinó també per el dia a dia a casa, ja que és un moment bonic i esgotador al mateix temps i l'ajuda extra que pogueu tenir anirà molt bé.

I és molt important que no us escolteu tots els consells  (sense voler desmerèixer la bona fe de la gent quan us aconsella, és clar!!) que us donen, ja que en aquests moments tothom sap molt del què heu de fer i a vegades enlloc d'ajudar compliquen una mica... Escolteu al pediatre que és quí us ajudarà amb la salut del vostre petit i als sanitaris com les llevadores, grups de lactància i nosaltres, que estem aquí per ajudar-vos.

Quan aneu entrant en aquest món màgic de la lactancia materna us adonareu que els esforços i sacrificis (que no són pocs) que feu com a mares valen molt la pena i podreu disfrutar d'aquest moment entre mare i fill, un moment únic i que no durarà sempre així que toca gaudir-lo plenament.

Captura de pantalla 2016-08-15 a les 11.05.54