×

Onada de fred, prevenció i coneixement

Temps de lectura 3 min.
Onada de fred, prevenció i coneixement

27 Febrer 2018

Fred, neu, pluja, més fred, situacions critiques a la carretera, nens feliços sense cole i tirant-se boles de neu...

El fred té moltes cares, boniques i de postal com les nevades i els paisatges blancs però també la cara no tant maca com els caos a les carreteres i problemes de salut, com grips, refredats i alguna torçada de peu o fins i tot fractures.

Com podem fer una mica de prevenció?

A nivell de carretera, estar molt atents als serveis informatius de la ràdio i de la televisió, ser molt prudents i anar preparats amb cadenes i neumàtics addients. Ja sabeu també que cal portar el cotxe plé de carburant, amb el mobil carregat i opció per carregar-lo, roba d'abric i menjar.

A nivell de salut, també hi podem fer alguna coseta 

Els dies de més fred, si estem a casa és important que estiguem actius, si no podem sortir massa, a casa ens hem de moure, caminar, fer alguna activitat que ens agradi i impliqui moviment, ja que potser estarem uns dies a casa no hem de deixar que el sofà es faci amo del nostre temps i ens convidi massa sovint a seure-hi.

Sobretot a la gent de més edat, on el moviment diari és molt important per la seva autonoimia i mobilitat, massa dies quiets pot suposar un agreujant en el seu estat de salut.

La temperatura de casa no cal posar-la massa alta, no cal anar amb màniga curta o de camisa per casa, millor anar amb un jersei i la temperatura més suau, ja que quan haguem de sortir de casa el canvi brusc de temperatura no ens anirà gens bé.

Si sortim de casa, fer-ho a les hores de més llum, hi ha millor visibilitat i temperatura més suau degut a la llum del sol, evitarem caigudes i respirar aire massa fred.

Ens abrigarem bé, portarem calçat adecuat. Hem d'evitar relliscades que ens portaran a cops de cul a terra o alguan torçada de peu innecessària, i en els pitjors dels acsos alguna fractura d'os. Encara que només sortim a buscar el pa al forn del costat de casa ens calçarem bé i ens abrigarem bé.

A banda de la jaqueta o abric (ningú es planteja sortir de casa sense jaqueta espero...) el gorro, la bufanda i els guants també formarán part de la nostra roba d'abric. El gorro és important perquè a través del cap perdem un quart de la temperatura del nostre cos, els guants perquè volem conservar els dits de les mans ;) i la bufanda o mocador és important que ens tapin nas i boca per evitar l'entrada d'aire fred directe als pulmons.

És millor portar varies capes de roba fina, ja que creen càmeres d'aire entre elles que ens aïllen i protegeixen millor del fred. A més si entrem a un lloc amb massa temperatura ens podem treure alguna capa.

Durant els dies de fred és recomanable menjar aliments més protèics i amb hidrats, ja que ens ajudarán a mantenir la temperatura orporal. També incrementarem la ingesta de citrics, fruites riques en vitamina C que ens ajudarán a mantenir el nostre estat de salut.

L'alcohol dóna una falsa sensació de calor, no és un bon company pels dies de fred.

Si fem activitat física a l'extrior, ja sigui per feina o per oci, la hem d'adecuar a la tempertura que trobarem, ja que fer esforc físic intens amb temperatures molt fredes comporta un elevat risc de patir lesions.

Per ajudar a les nostres defenses a estar fortes i en bon estat ho podem fer a través de l'alimentació vitamines com

  • la Vitamina C protegeix a les cèl·lules del dany oxidatiu, intervé en la formació de col·làgen, és un component essencial de la membrana de les nostres cèl·lules i participa de molts dels processos del nostre Sistema Immunitari,
  • la Vitamina A manté la integritat de la superfície de les mucoses, així fan un bon efecte barrera
  • la Vit E que trobem a fruites i verdures i l'Omega 3 que trobem al peix blau reforcen les nostres defenses.
  • Aliments com l'all, la ceba, la llimona, els dàtils, les anous, brou de pollastre calent, els cacauets, ajuden al nostre sistema immunitari a lluitar contra els virus com el de la grip.

Et recomanem tornar a llegir el post de les defenses per tenir les defenses el més preparades possible per fer front a aquestes invasions víriques

I ja saps que ens trobaràs a la farmàcia on seguirem donan-te el millor consell.

Gaudim del fred amb salut!

Categories
Preu