Avui tancat
Demà obert: 09:00-14:00, 16:30-20:30

Probiòtics i familiars, tots presents!

Temps de lectura 3 min.
Probiòtics i familiars, tots presents!

14 Octubre 2015

Aquest mes a la farmàcia estem parlant molt dels probiòtics. Però relacionat amb els probiòtics també trobem els prebiòtics, també hi ha tractaments simbiòtics... i tots ens són molt beneficiosos per la mostra salut. Així que anem a fer les presentacions pertinents i així els coneixerem millor!
Quan parlem de probiòtics i prebiòtics ho fem moltes vegades de forma associada, però convé que distingim clarament el significat d'un i altre.
PROBIÒTICS (segons l'OMS)
Parlem d'aliments probiòtics per definir aquells aliments que contenen microorganismes vius, queingerits en quantitat suficient, promouen beneficis en la salut de l'individu que els pren. Els probiòtics més coneguts i més utilitzats són els bacteris dels gèneres lactobacillus i bifidobacterium
Sabeu l'origen de la paraula probiòtic? pro- del llatí prode- en profit i del grec βωσις biòtic característic dels éssers vius
image2
PREBIÒTICS (segons l'OMS)
Parlem d'aliments prebiòtics per definir aquells aliments que contenen substàncies no digeribles QUE PROMOUEN EL CREIXEMENT de la microflora millorant les funcions de la mateixa.
I la paraula prebiòtic d'on ve? pre-, del llatí prae-,abans de i del grec βωσις, biòtic, característic dels éssers vius
benefits-of-prebiotics
TRACTAMENT SIMBIÒTIC
És una combinació de probiòtics i prebiòtics presa conjuntament de manera que s'optimitzen els efectes esperats.
I la paraula simbiòtic ve del grec σν, amb i βωσις,biòtic, característic dels éssers vius
Un cop coneguts i presentats explicarem per què són importants per la nostra salut. Hem de conèixer bé el nostre cos.

El nostre cos està colonitzat per una enorme quantitat de bacteris, llevats i fongs que lluny de suposar un problema per a la nostra salut, ens ajuden a subsistir i ens protegeixen de microorganismes patògens. Tenim microflora a la pell, a l'intestí, al canal vaginal, en els conductes galactófers de la mare que alimenta un nadó lactant ... Totes aquests microorganismes conviuen amb nosaltres en un equilibri natural i específic per a cada individu.

Així, els mamífers, podem realitzar la digestió en part gràcies a la microflora intestinal, un conjunt de microorganismes, com els bacteris i els llevats, que es localitzen a l'intestí. Amb l'alimentació anem incorporant aquesta microflora al nostre tracte digestiu, que ho va colonitzant de manera única per a cada un de nosaltres. Així que tenim la microflora que hem sembrat amb la nostra dieta !!

La microflora no només afavoreix els processos d'metabòlics i de digestió sinó que també actuen com a defensa de l'organisme humà de forma competitiva, és a dir, donat que l'espai és limitat, si aquest està ocupat per bacteris que ens afavoreixen, els bacteris patògens ho tindran més difícil per colonitzar-lo. A més mantenen l'activitat del sistema immunològic que controla la població de bacteris, llevats i fongs perquè creixin l'estrictament necessari.

La microflora d'un individu és un sistema dinàmic i viu subjecte a molts canvis, així petites alteracions de l'equilibri poden provocar símptomes molestos.

A nivell intestinal els desajustos en la seva composició poden provocar restrenyiment, descomposició, pesadesa intestinal, excés de gasos ... d'altra banda, a nivell vaginal poden haver canvis en el color, olor i consistència del moc vaginal, poden aparèixer picors, irritacions, molèsties en orinar ... etc

Què és el que origina aquests canvis? Doncs moltes coses, com el tractament amb antibiòtics, els canvis hormonals, una alimentació incorrecta, els hàbits no saludables, certes situacions d'estrès...

ProvsAnti-e1408040549675

Per ajudar a reequilibrar les funcions intestinals, és aconsellable reintroduir una dieta i uns hàbits saludables.

Els làctics fermentats com ara iogurts, formatges curats, les fruites i verdures, els llegums, les aliments rics en fibra ... ajuden a recuperar el balanç de intestinal.

Una altra alternativa és l'ús de complements nutricionals amb probiòtics i prebiòtics (és el que s'anomena tractament simbiòtic). Consisteix en suplementar la dieta amb bacteris i llevats específics per compensar determinats desequilibris.

bodegon_lactoflora1

Tenim per exemple combinacions per millorar el trànsit intestinal, per disminuir la freqüència d'infeccions urinàries i vaginals, també per reforçar la funció del sistema immunològic. Sabem tant i tenim tanta experiència sobre els probiòtics que tenim soques específiques de bacteris que resulten més adequades per a adults, per a infants, per a nens.

Lògicament l'evidència empírica amb nombrosos estudis clínics, avalen la seva seguretat i eficàcia per que podem recomanar el seu consum amb rotunditat per millorar la salut de les persones.

Així que ara ja coneixeu la importancia dels probiòtics i tota la seva familia i la importància de tenir-los en consideració i ben a prop si volem gaudir d'un bon estat de salut!