El nostre cos està colonitzat per una enorme quantitat de bacteris, llevats i fongs que lluny de suposar un problema per a la nostra salut, ens ajuden a subsistir i ens protegeixen de microorganismes patògens. Tenim microflora a la pell, a l'intestí, al canal vaginal, en els conductes galactófers de la mare que alimenta un nadó lactant ... Totes aquests microorganismes conviuen amb nosaltres en un equilibri natural i específic per a cada individu.
Així, els mamífers, podem realitzar la digestió en part gràcies a la microflora intestinal, un conjunt de microorganismes, com els bacteris i els llevats, que es localitzen a l'intestí. Amb l'alimentació anem incorporant aquesta microflora al nostre tracte digestiu, que ho va colonitzant de manera única per a cada un de nosaltres. Així que tenim la microflora que hem sembrat amb la nostra dieta !!
La microflora no només afavoreix els processos d'metabòlics i de digestió sinó que també actuen com a defensa de l'organisme humà de forma competitiva, és a dir, donat que l'espai és limitat, si aquest està ocupat per bacteris que ens afavoreixen, els bacteris patògens ho tindran més difícil per colonitzar-lo. A més mantenen l'activitat del sistema immunològic que controla la població de bacteris, llevats i fongs perquè creixin l'estrictament necessari.
La microflora d'un individu és un sistema dinàmic i viu subjecte a molts canvis, així petites alteracions de l'equilibri poden provocar símptomes molestos.
A nivell intestinal els desajustos en la seva composició poden provocar restrenyiment, descomposició, pesadesa intestinal, excés de gasos ... d'altra banda, a nivell vaginal poden haver canvis en el color, olor i consistència del moc vaginal, poden aparèixer picors, irritacions, molèsties en orinar ... etc
Què és el que origina aquests canvis? Doncs moltes coses, com el tractament amb antibiòtics, els canvis hormonals, una alimentació incorrecta, els hàbits no saludables, certes situacions d'estrès...
Per ajudar a reequilibrar les funcions intestinals, és aconsellable reintroduir una dieta i uns hàbits saludables.
Els làctics fermentats com ara iogurts, formatges curats, les fruites i verdures, els llegums, les aliments rics en fibra ... ajuden a recuperar el balanç de intestinal.
Una altra alternativa és l'ús de complements nutricionals amb probiòtics i prebiòtics (és el que s'anomena tractament simbiòtic). Consisteix en suplementar la dieta amb bacteris i llevats específics per compensar determinats desequilibris.
Tenim per exemple combinacions per millorar el trànsit intestinal, per disminuir la freqüència d'infeccions urinàries i vaginals, també per reforçar la funció del sistema immunològic. Sabem tant i tenim tanta experiència sobre els probiòtics que tenim soques específiques de bacteris que resulten més adequades per a adults, per a infants, per a nens.
Lògicament l'evidència empírica amb nombrosos estudis clínics, avalen la seva seguretat i eficàcia per que podem recomanar el seu consum amb rotunditat per millorar la salut de les persones.
Així que ara ja coneixeu la importancia dels probiòtics i tota la seva familia i la importància de tenir-los en consideració i ben a prop si volem gaudir d'un bon estat de salut!